HMC meniscus studies
Studies in het Medisch Centrum Haaglanden op de afdeling Orthopedie
Er worden nu 2 studies opgezet onder supervisie van Bart Oudelaar, orthopedisch chirurg verbonden aan de FocusKliniek Orthopedie HMC. Deze zijn nog in de opstart fase.
- studie naar het verwachtingen van patienten en orthopeden voor en na de operatie
- studie uit eigen data base naar de vergelijking van donormeniscus fixatie met of zonder botblok.
Meniscus vascularisatie studie: doel is om te kijken of met immunofluoriscentie de bloedvoorziening van een gescheurde meniscus inbeeld gebracht kan worden, zodat tijdens de operatie beter inzicxht verkregen kan worden of de meniscus hechtbaar is.
Inmiddels zijn er al 3 artikelen gepubliceerd, dus we maken progressie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35964436/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35072757/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34347140/
AIR 2 studie; in totaal zullen 10 patiënten geincludeerd worden voor de Mediale Trammpolin meniscusprothese
Studie naar de voorgeschiedenis van patiënten die een meniscustransplantatie ondergingen; wat kunnen we er van leren?
status: gepubliceerd
Lange termijn resultaten gevolgd met Bot- en Dexa scan
Status gepubliceerd
De Womet studie: NTR4867,
status afgerond en gepubliceerd
Doel van de studie is het valideren van een meniscus vragenlijst in het Nederlands zodat we de resultaten van behandeling van meniscusletsels, meniscus substitutie en meniscus transplantaties beter kunnen beoordelen. En uiteindelijk een zogenaamde PROM (patient related outcome measure) kunnen ontwikkelen. Het is een vragenlijst die in Canada is ontwikkeld is speciefiek voor de meniscus. Om de vragenlijst in Nederland te kunnen gebruiken moet deze volgens een bepaalde procedure vertaald en gevalideerd worden. De studie bevindt zich in de analyse fase. De verwachting is dat media 2015 de schrijffase kan starten.
Meniscus hechting studie: NTR4781
Status afgerond en gepubliceerd
Het betreft een retrospectieve studie naar de resultaten van 240 meniscushechtingen tussen 2006 en 2013. Het artikel is geschreven en ingestuurd voor publicatie. De resultaten laten zien dat laterale meniscushechtingen het beter doen dan mediale. Wanneer gelijktijdig een voorste kruisbandreconstructie vanwege instabiliteit en een meniscushechting plaats vindt zijn de resultaten beter dan bij geisoleerde meniscushechtingen. Maar de belangrijkste conclusie is dat het tijdsinterval tussen het ontstaan van het meniscusletsel en meniscushechting niet van invloed is op het resultaat cq de genezing van de gehechte meniscus.
link naar de publicatie: www.ncbi.nlm.nih.gov.ezproxy.leidenuniv.nl:2048/pubmed/26516071
Hechtbaar of niet studie: NTR
Status afgerond en gepubliceerd
Het doel van deze studie is de intra en inter observer variatie te beoordelen op een mri van de knie of een meniscus wel of niet hechtbaar is. Daarnaast wordt gekeken naar welke MRI criteria echt van belang zijn voor de beoordeling of een meniscus hechtbaar is of niet. 3 ervaren orthopeden en 3 ervaren radiologen hebben ieder 2 keer met tenminste een interval tussen beide beoordelingen van 6 weken naar een serie van 80 mri’s gekeken De studie bevindt zich in de schrijf fase.
Lange termijn onderzoek Meniscustransplantatie:
De resultaten van alle meniscustransplantaties worden continue gemonitord