Nabehandeling geopereerde meniscus

Nabehandeling bij een partiële meniscectomie (gedeeltelijk verwijderen van de gescheurde meniscus)
2-3 dagen drukverband en lopen met krukken, vervolgens functioneel op geleide van de pijn en de zwelling. Na een dag of 5 fietsen op een hometrainer gedurende 10 minuten en dan langzaam uitbreiden. Fysiotherapie is bij een te verwachte normaal beloop na een meniscectomie niet geïndiceerd. Fysiotherapie is alleen geïndiceerd bij een te verwachten vertraagd beloop, bijv. als er kraakbeenschade in de knie is aangetroffen of na een meniscushechting. Zie richtlijn artroscopie van de knie van de NOV.

Nabehandeling bij hechten van een lengte scheur in de meniscus.
2-3 dagen drukverband, 6 weken lopen met krukken en 50%
belasten. Buigen (flexie) opgeleide van de pijn, mn geen geforceerde flexie, gedurende 6 weken gesloten ketenoefeningen. Wanneer 90º flexie makkelijk wordt gehaald mag gefietst worden op een hometrainer gedurende 10 minuten. Na 6 weken looptraining hervatten, 3 maanden niet op de hurken zitten en bijv. bij voetballers 3 maanden geen slidings maken.

Nabehandelingen bij het hechten van een radiaire scheur en roottear in de meniscus.
2-3 dagen drukverband, 6 weken lopen met krukken, waarvan de eerste 3 weken onbelast en de tweede 3 weken 25% belast, flexie
in de eerste 6 weken 0- 90º en gesloten ketenoefeningen. Wanneer 90º flexie makkelijk wordt gehaald mag gefietst worden op een hometrainer gedurende 10 minuten. Na 6 weken belasten op geleide van de pijn flexie tot 120. Na 9 weken looptraining hervatten. 3 maanden niet op de hurken zitten en bijv. bij voetballers 3 maanden geen slidings maken.

Hoe moet je met ellboogskrukken lopen?

Lopen met elleboogskrukken

Oefeningen gedurende de eerste 6 weken zijn:

1. Knie buigen met de voeten ondersteund

2. Heelglide liggend

3. Heelglide zittend

4. Straight leg raising quadriceps oefening

5. Achillespees rekoefening